Paine cu gris, la tigaie (fara faina) - Din bucatarie, cu pasiune

miercuri, 30 aprilie 2014

Paine cu gris, la tigaie (fara faina)

Sa faci paine fara faina este intr-adevar o provocare. Aluatul este mult mai umed (si lipicios) si necesita mai mult timp de framantare si de dospire. Asta pentru ca trebuie avuta rabdare ca grisul sa absoarba tot lichidul.
Insa mie imi plac provocarile asa ca trebuia sa vad ce iese. Si chiar daca mi-a luat jumatate de zi sa o fac a meritat atat efortul cat si asteptarea.


Ingrediente

- 550 g gris 
- 1 lingurita sare 
- 1 lingurita zahar 
- 7 g drojdie uscata 
- 350 ml apa calda
- 60 ml lapte cald


Preparare

Puneti toate ingredientele de mai sus in robotul de bucatarie, sau in masina de paine. Daca nu va este la indemana puteti folosi un mixer la care atasati carligele de aluat. 

Framantati/mixati aluatul cam 10-15 minute pana ce capata un aspect omogen. Este un aluat moale si umed, destul de lichid la inceput insa nu va faceti griji, in timp grisul va absorbi lichidul. 

Cand incepe sa se tina pe paletele mixerului si sa se desprinda usor de vas, adaugati 3 linguri de ulei si continuati sa amestecati inca 10-15 minute pentru ca grisul sa absoarba lichidul mai bine.

Ungeti cu ulei un castron mai mare si puneti aluatul in el. Lasati sa creasca la loc cald, acoperit cu folie alimentara timp de aproximativ o ora. Aluatul isi va dubla volumul. 

Cand acesta a crescut, puneti-l din nou la robot si mai framantati 10 minute. Intoarceti aluatul in castron si mai lasati-l din nou la crescut inca o ora. De data aceasta va creste si mai mult.



Cand este gata si a doua crestere scoateti aluatul din vas si asezati-l pe masa de lucru pe care ati presarat un strat generos de gris. Impartiti compozitia in trei bucati aproximativ egale si dati-le o forma rotunda, de dimensiunea tigaii in care le coaceti.


Pregatiti o tigaie cu fundul gros (eu am una de fonta pe care o ador) si puneti-o sa se incinga la foc mic. Cand s-a incins transferati o lipie cu grija in tigaie si lasati-o sa se rumeneasca bine. Nu uitati ca focul sa fie mic, nu vreti sa aveti o paine necoapta la interior. Cand este gata intoarceti-o pe partea cealalta. La final coaceti si marginile. Procedati la fel si cu celelalte doua lipii.



Sursa de inspiratie 



Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook

Bon appetit!

Un comentariu:

  1. Este prima oara cand aud de paine cu gris. Te felicit pentru rabdare!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram