Paine rustica cu cartofi - Din bucatarie, cu pasiune

vineri, 13 iunie 2014

Paine rustica cu cartofi

Nu pot sa va spun despre painea aceasta decat ca este cea mai gustoasa paine facuta de mine pana acum, ca mi-a iesit coaja in sfarsit cum imi doream, ca are un miez pufos care tine bine cateva zile si o aroma subtila de cartofi.  

Mie, sa fac paine imi da o stare extraordinara de bine. De intoarcere la origini, la lucruri simple si elementare, la painea noastra cea de toate zilele. Imi place mirosul de paine calda, coaja crocanta si miez pufos.

Reteta o am de la Daniela si face parte din seria Provocarilor secrete organizate luna aceasta de Stefania.




Ingrediente

- 680 g cartofi 
- 2 lingurite sare 
- 120 ml apa calduta 
- 7 g drojdie uscata 
- 2 linguri ulei 
- 665 g faina alba 

Preparare 

Spalati bine cartofii cu tot cu coaja si puneti-i la fiert. Cand au fiert scurgeti-i de apa si curatati-i de coaja. Pasati-i sa obtineti un piure. 

Puneti drojdia uscata in 120 ml apa calduta si lasati-o sa creasca cam 5-10 minute. 

Cand drojdia a crescut adaugati-o peste cartofii pasati si amestecati. Incoroporati si uleiul, sarea si faina cernuta. 

Framantati pana ce aluatul este omogen si elastic. Veti observa ca la inceput este un aluat mai grosier si mai lipicios decat cel normal de paine, insa pe parcurs ce il framantati acesta devine elastic. Deci rabdare!

Lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ o ora la loc cald. Nu va asteptati sa isi dubleze volumul, va creste mai putin decat o paine traditionala doar cu apa si faina. 

Cand aluatul a  crescut scoateti-l pe blatul de lucru presarat cu faina. Dati-i o forma plata si oarecum ovala. Rulati-l ca pe un sul de hartie dandu-i o forma aproximativ rotunda si asezati-l cu "lipitura" dedesubt. 

Mai lasati painea sa creasca inca 40 minute. Intre timp incingeti cuptorul la 190 grade C. Asezati painea in tava presarata generos cu faina si malai, de data asta cu partea care a stat pe masa in sus. 

Coaceti painea timp de aprox 35-40 minute, stropind cuptorul din 10 in 10 minute cu apa. 

Scoateti si lasati sa se raceasca inainte sa o taiati. 


Ca sa va iasa coaja crocanta si frumoasa trebuie sa creati abur in cuptor. Stropiti partea de jos a cuptorului din 10 in 10 minute cu un pulverizator cu apa, apoi inchideti repede usa.


Bon appetit!

2 comentarii:

  1. Arata divin, asa cum imi imaginez eu painea calda si buna, cu coaja crocanta si miez pufos! Interesanta tehnica cu abur in cuptor

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram