Paine rustica impletita (fara framantare) - Din bucataria lui Micky

joi, 16 octombrie 2014

Paine rustica impletita (fara framantare)

Pe 16 octombrie sarbatorim Ziua Mondiala a Painii (World Bread Day). Este inca un motiv si o ocazie minunata in acelasi timp sa pregatim paine in casa, din ingrediente simple si naturale. 

Si ca sa va motivez sa faceti si voi paine, astazi v-am adus cea mai simpla reteta: paine fara framantare (no knead bread). Tot ce aveti nevoie ca sa faceti aceasta paine este un castron, o lingura de lemn si maxim 5 minute. Mai simplu si rapid de atat nu exista.




Ingrediente

- 3 cani si jumatate de apa calduta
- 1 plic drojdie uscata (7g)
- 1 lingurita sare 
- 6 cani faina 

Nota :1 cana - 250 ml 


Preparare


Luati un castron mai mare si puneti in el trei cani si jumatate de apa calduta. Varsati sarea si plicul de drojdie, apoi puneti cele sase cani de faina, toata odata.

Cu o lingura de lemn amestecati compozitia pana ce incorporati faina. Veti obtine un aluat grosier, rigid si neomogen. Nu e nici o problema, asa trebuie sa arate. 

Acoperiti castronul cu folie alimentara. Lasati-i un loc mic descoperit sa respire, sau dati-i cateva gauri in folie. Puneti castronul la temperatura camerei timp de doua ore. In acest timp, aluatul se va umfla si se vor forma bule la suprafata. 

Dupa cele doua ore, dati aluatul la frigider timp de cateva ore, sau preferabil peste noapte. Fiind un aluat foarte umed, este mai usor de lucrat cu el rece. Din acest moment il puteti pastra la frigider timp de aproximativ o saptamana, in aceasta stare. Pe masura ce trece timpul aluatul va capata un gust usor acrisor, specific painilor cu maia naturala.

Am uitat sa va spun ca din cantitatea de mai sus ies cam doua sau trei paini, depinde de marime. 

A doua zi, scoateti aluatul de la frigider si presarati putina faina deasupra. Rupeti o bucata din el si puneti pe  blat. Cu mainile infainate impartiti bucata in trei parti egale si formati trei suluri mai subtiri si lungi. 

Impletiti bucatile de aluat si formati o paine. Bagati capetele dedesubt si asezati painea in tava presarata cu faina, malai sau fulgi de ovaz.  Presarati si deasupra putina faina. 


Lasati painea inca 2 ore sa creasca, la temperatura camerei. 

Incingeti cuptorul la foc mare si coaceti painea timp de 30-40 minute pana ce capata o crusta crocanta si frumoasa. In primele 15 minute de coacere, stropiti cuptorul cu un pulverizator cu apa, sa obtineti abur, ce va va ajuta sa aveti acea crusta mult ravnita. 

Cand este gata, scoateti painea si lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o taia. Este foarte important, altfel riscati sa obtineti un miez umed si lipicios. 


Sper ca nu v-a plictisit reteta mea si ca de-acum incolo veti incerca, macar din cand in cand sa va faceti singuri painea in casa. Cine stie, poate chiar o sa va placa !



Si pentru ca noi, bloggerii suntem uniti in aceasta minunate sarbatoare a painii, mai jos aveti lista cu cei care astazi au pregatit una din cele mai elementare surse de hrana: PAINEA!


Daiana si Cosmin -Simplu si bun    Aura -Retete vechi si noi

Dia- Retetele mele dragi                 Iuliana  - Bucate aromate

Claudia - Lecturi si arome              Iuliana  - Retete fel de fel

Diana  - Disturbingly delicious       Alexandra - Gustolandia


Cerasela  - Saffron and dates          Monica -Furnicutza bucatar

Didi - Food Design                          Simona - Cofetar de ocazie

Simona - Simona's passion...           Andreea  -Dea's Cakes

                       si a voastra Mihaela - Pasiunile Mihaelei




Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.
Bon appetit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram