Plăcintă cu mere, mentă şi aluat fraged - Din bucatarie, cu pasiune

vineri, 31 octombrie 2014

Plăcintă cu mere, mentă şi aluat fraged

Plăcinta cu mere este unul din deserturile des întâlnite în copilăria mea. Cu aroma de scorţişoară specifică, era nelipsită de la mesele de duminică. De multe ori nici nu apuca să se răcească. 

Şi cum vroiam să mai păstrez vara încă puţin am înlocuit scorţişoara cu mentă proaspăt culeasă, din grădina din dotare. 

Mi-a plăcut foarte tare gustul proaspăt şi răcoritor şi am zis să împărtăşesc reţeta şi cu voi cei care din intâmplare sau din obişnuinţă poposiţi pe blogul meu.



Ingrediente

Pentru aluat:
- 450 g făină
- 100 g zahăr 
- 5 gălbenuşuri 
- 250 g unt rece
- câteva linguri apă rece

Pentru umplutură: 
- 1 kg mere 
- 100 g zahăr
- 50 g unt
- frunze de mentă proaspătă


Preparare

Într-un castron mai mare amestecaţi făina cu zahărul. Adăugaţi untul rece tăiat cuburi şi amestecaţi-l cu vârfurile degetelor până ce amestecul seamănă cu nişte firimituri. 

Încorporaţi gălbenuşurile bătute uşor cu furculiţa şi amestecaţi doar cât aluatul să fie omogen. Dacă este nevoie adăugaţi puţină apa rece sau puţină făină. 

Formaţi o minge din aluat, puneţi-l în folie şi daţi la frigider aproximativ o oră. 

Cât aluatul stă la rece ne apucăm de umplutură. Curăţăm merele de coajă şi cotoare şi le dăm pe răzătoare. Adăugăm zahărul şi amestecăm. 

Într-o cratiţă pe foc, topim untul şi adăugăm merele rase împreună cu zahărul. Lăsăm pe foc până se înmoaie puţin merele şi se topeşte zahărul.

Când sunt gata lăsăm să se răcească apoi adăugăm menta tocată mărunt şi amestecăm. 

Scoatem aluatul de la frigider şi îl împărţim în două părţi egale. 

Întindem prima foaie şi o inţepăm uşor cu furculiţa. O aşezăm în tava de copt de aproximativ 25x30 cm.

Adăugăm merele şi nivelăm suprafaţa. Dacă merele sunt zemoase presăraţi puţin pesmet peste foaie. Acoperim cu a doua foaie, pe care la fel o inţepăm cu furculiţa din loc în loc. 

Coacem în cuptorul preîncălzit la 190 grade C timp de aproximativ 45 minute. Lăsăm să se răcească, apoi tăiem în pătrate şi pudrăm cu zahăr.


Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.


Bon appetit!

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram