Mucenici moldovenesti de post - Din bucatarie, cu pasiune

sâmbătă, 8 martie 2014

Mucenici moldovenesti de post


Ziua de 9  martie este,in traditia creştină, Ziua Sfinţilor Mucenici. Cultul celor 40 de sfinţi mucenici ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa creştină este marcat la români prin numeroase tradiţii. 


Potrivit Bisericii Ortodoxe, tradiţia mucenicilor datează din secolul IV. Cei 40 de sfinţi erau ostaşi în armata romană din vremea împărătului Liciniu. Pentru că au refuzat să se dezică de credinţa creştină, au fost bătuţi cu pietre, aruncaţi în lacul Sevastia şi apoi arşi. Rămăşiţele lor au fost găsite de episcopul Petru care s-a îngrijit ca acestea să fie cinstite cum se cuvine. 

De asemenea, pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi, trebuie aduse ofrande - 40 de colaci copţi la cuptor, numiţi mucenici sau brădoşi. 



Ingrediente

- 500 g faina 
- 25 g drojdie proaspata 
- 260 ml lapte soia/suc de portocale/apa calduta 
- 70 ml ulei 
- 100 g zahar 
- coaja rasa de la o lamaie 
- 1 lingurita esenta vanilie 

- nuca macinata 
- miere 


Preparare

Pregatiti faina de cu seara sa fie la loc caldut, daca o tineti in camara sau undeva la rece. Dizolvati drojdia in putina apa calduta si lasati sa creasca cam 10 minute. Cerneti faina intr-un vas. Puneti laptele de soia la incalzit impreuna cu uleiul. Amestecul  trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. 

Adaugati in mijlocul fainii laptele, uleiul si zaharul.  Puneti si coaja de lamaie si vanilia. Adaugati drojdia si framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen care nu se lipeste. Daca este cazul mai adaugati putina faina. 

Lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ o o ora la loc caldut. Rasturnati pe blat si impartiti compozitia in 8-10 bucati aproximativ egale. Formati snurulete din aluat si impletiti-le in forma cifrei opt. Asezati muceniciii in tava si mai lasati-i sa creasca inca 20 minute.
Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Ungeti mucenicii cu putina apa calduta sau lapte de soia si coaceti timp de aproximativ 15 minute. 

Scoateti si cat sunt inca fierbinti ungeti cu miere si presarati cu nuca




Sursa de inspiratie 
Bon appetit!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram