Tort Dobos - Din bucatarie, cu pasiune

luni, 17 martie 2014

Tort Dobos

Tortul Dobos a fost creat prima data in 1885 de catre cofetarul Jozsef C. Dobos. Acesta a devenit imediat foarte popular in Europa, fiind foarte diferit de torturile existente la vremea aceea. Era simplu, dar elegant, ramanand pana in ziua de astazi un simbol al deserturilor unguresti. 

Tortul are 7 blaturi coapte individual, crema pe baza de unt si ciocolata si emblematicul strat de caramel de deasupra. Optional puteti imbraca lateralele in nuca macinata. Este similar prajiturilor Carpati sau Excelent si nu este un tort insiropat. Va recomand sa-l faceti cu o zi doua inainte de a-l servi, gustul va fi mai bun si foile se vor inmuia.

Reteta am preluat-o de la Cerasela cu ocazia Provocarii Secrete din luna martie. Nu uitati sa vizitati blogul lui Iulian  la sfarsitul lunii pentru parada retetelor "in secret".



Ingrediente

Pentru foi: 
- 340 g unt la temperatura camerei 
- 340 g zahar pudra
- 6 oua 
- 340 g faina 
- 1 plic praf de copt 
- 1 lingurita esenta de vanilie 

Pentru crema: 
- 200 g ciocolata min 60% cacao 
- 200 ml frisca lichida
- 4 oua 
- 200 g zahar
- 235 g unt la temperatura camerei 
- 1 lingurita esenta de vanilie (rom)

Pentru caramel :
- 200 g zahar 
- 40 ml apa




Preparare


Inainte, cu cateva ore, sa va apucati de pregatirea tortului, scoateti toate ingredientele necesare astfel incat sa fie la temperatura camerei.
Reteta originala avea 6 blaturi, eu am ales sa fac 7 cu diametrul de 20 cm.

Blaturile 

Intr-un vas puneti untul moale impreuna cu zaharul pudra si bateti cu mixerul pana ce amestecul devine spumos. Spargeti ouale intr-un castron si bateti-le usor cu furculita. Adaugati ouale la crema de unt, incet, in suvoi subtire, batand in continuu.pana ce amestecul este omogen, ca o crema. Incorporati apoi vanilia si faina amestecata cu praful de copt. 

Impartiti compozitia in sase sau sapte cantitati aproximativ egale. Eu am luat cu lingura si am pus in sapte castronele; in felul acesta va asigurati ca blaturile vor avea aceasi grosime. Pentru coptul foilor sunt doua variante: cea mai des intalnita este sa coaceti direct pe foaia de copt (desenati cercuri si puneti compozitia cu lingura) ca la foile de prajituri coapte pe dosul tavii; a doua varianta este sa coaceti foile in interiorul unei tavi cu diametrul dorit. Orice varianta ati alege folositi hartie de copt si ungeti-o si cu putina grasime pentru a va asigura ca se dezlipesc usor foile. 

Coaceti fiecare foaie in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 10-15 minute pana ce foaia devine aurie, fara sa se arda. Continuati la fel cu restul compozitiei. Depozitati foile pana la asamblare, una langa alta pe hartie de copt. Daca le suprapuneti puneti hartie intre ele, altfel se vor lipi. 

Crema 

Pentru crema puneti intr-un vas la bain marie ouale impreuna cu zaharul. Bateti pe baie de abur cu un tel, in continuu, timp de 10-15 minute, pana ce compozitia are aspectul unei smantani mai subtiri. Cand crema s-a inchegat dati deoparte si raciti. 

Luati o craticioara si puneti frisca la foc mic. Cand incepe sa fiarba luati de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele. Lasati 2-3 minute sa stea, apoi amestecati cu o spatula sau lingura pana ce se dizolva ciocolata si capata consistenta unei creme. Lasati sa se raceasca complet. 


Cand cele doua creme, cea de oua si cea de ciocolata, s-au racit bateti untul spuma. Turnati apoi in suvoi subtire, amestecand in continuu crema de oua, apoi romul (sau vanilia) si crema de ciocolata.

Daca crema rezultata este moale dati la rece timp de 30 minute inainte sa asamblati tortul.  

Caramel

Alegeti una din foi (mai frumoasa) pe care vom turna caramel. Puneti zaharul impreuna cu apa intr-un ibric pe foc pana caramelizeaza. Turnati caramelul topit pe foaie si lasati sa se inchege usor. Cat este inca moale, taiati in 6-8 triunghiuri, cu ajutorul unui cutit uns cu unt. 

Asamblati tortul punand intai o foaie pe platou, apoi cateva linguri de crema, apoi alta foaie, crema si tot asa pana terminati. Imbracati tortul in crema si asezati deasupra triunghiurile caramelizate, in forma de evantai. 

Dati tortul la frigider pana in momentul servirii. Va reamintesc ca trebuie facut cu o zi sau chiar doua inainte sa il serviti. 






Bon appetit!


3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram