Friganele / Pain perdu / French toast - Din bucatarie, cu pasiune

vineri, 18 aprilie 2014

Friganele / Pain perdu / French toast

Cand incepem ziua cu un asa mic dejun vesel si delicios nu are cum sa nu ne mearga bine. Nu pare ca avem soarele invitat la masa? 

Friganelele imi amintesc de copilarie, de rasfatul mamei, de inocenta. Luati pe sus de grijile de zi cu zi, uneori uitam sa fim copii, sa ne bucuram de o ploaie calda, sau de soare, sa ne jucam. 

Originea friganelelor sta de fapt in ceea ce francezii numesc "pain perdu" - felii de paine (mai veche, sa se tina bine) inmuiate in lapte, oua si zahar si prajite in unt. Ideea a venit din dorinta de a folosi painea mai veche, sa nu fie aruncata.

O reteta simpla si delicioasa, cum v-am obisnuit. Si nu uitati - nu sariti micul dejun, nu degeaba este cea mai importanta masa a zilei. 



Ingrediente

- 6-8 felii de paine (veche de o zi) 
- 4 oua 
- 350 ml lapte 
- 100 g zahar 
- 2 plicuri zahar vanilat 
- unt pentru prajit 


Preparare

Bateti ouale intregi impreuna cu zaharul, laptele si zaharul vanilat. Puneti amestecul intr-o tava sau forma mai lata si putin inalta si scufundati feliile de paine. Lasati-le sa absoarba tot lichidul, eventual intoarceti-le si pe cealalta parte sa se imbibe uniform. 

Puneti un cub de unt in tigaie, la foc mediu, si lasati-l sa se topeasca. Puneti feliile de paine inmuiate si lasati-le sa se rumeneasca, apoi intorceti-le pe cealalta parte. Continuati la fel cu celelalte felii de paine, completand cu unt daca este cazul. 

Scoateti pe farfurie, mai pudrati cu zahar daca vreti si serviti impreuna cu un sos de fructe, ciocolata sau dulceata preferata. 





Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.

Bon appetit!

5 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram