vineri, 18 aprilie 2014

Friganele / Pain perdu / French toast

Cand incepem ziua cu un asa mic dejun vesel si delicios nu are cum sa nu ne mearga bine. Nu pare ca avem soarele invitat la masa? 

Friganelele imi amintesc de copilarie, de rasfatul mamei, de inocenta. Luati pe sus de grijile de zi cu zi, uneori uitam sa fim copii, sa ne bucuram de o ploaie calda, sau de soare, sa ne jucam. 

Originea friganelelor sta de fapt in ceea ce francezii numesc "pain perdu" - felii de paine (mai veche, sa se tina bine) inmuiate in lapte, oua si zahar si prajite in unt. Ideea a venit din dorinta de a folosi painea mai veche, sa nu fie aruncata.

O reteta simpla si delicioasa, cum v-am obisnuit. Si nu uitati - nu sariti micul dejun, nu degeaba este cea mai importanta masa a zilei. 



Ingrediente

- 6-8 felii de paine (veche de o zi) 
- 4 oua 
- 350 ml lapte 
- 100 g zahar 
- 2 plicuri zahar vanilat 
- unt pentru prajit 


Preparare

Bateti ouale intregi impreuna cu zaharul, laptele si zaharul vanilat. Puneti amestecul intr-o tava sau forma mai lata si putin inalta si scufundati feliile de paine. Lasati-le sa absoarba tot lichidul, eventual intoarceti-le si pe cealalta parte sa se imbibe uniform. 

Puneti un cub de unt in tigaie, la foc mediu, si lasati-l sa se topeasca. Puneti feliile de paine inmuiate si lasati-le sa se rumeneasca, apoi intorceti-le pe cealalta parte. Continuati la fel cu celelalte felii de paine, completand cu unt daca este cazul. 

Scoateti pe farfurie, mai pudrati cu zahar daca vreti si serviti impreuna cu un sos de fructe, ciocolata sau dulceata preferata. 





Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.

Bon appetit!

5 comentarii:

  1. Ce culori frumoase, ce contrast! Yum, yum. yum!

    RăspundețiȘtergere
  2. Atat bde apetisante, incat mi-ai facut o pofta nebua! Chiar daca e ora tarzie, ghici ce voi pregati?

    RăspundețiȘtergere
  3. In multe weekenduri ne incepem ziua cu paine in ou :)

    RăspundețiȘtergere

Print

Etichete

Alb si negru (1) aluaturi (11) Aluaturi dulci si pufoase (17) ananas (2) aperitive (27) ardei (2) avocado (1) banane (7) bauturi (5) Biscuiti si fursecuri (19) bomboane (1) branza dulce (5) brownie (1) Bucatar Curajos (22) budinca (1) bulgur (1) busuioc (5) cacao (2) cafea (6) calatorii (1) capsuni (6) caramel (1) cartofi (10) Checuri (10) cheesecake (2) ciocolata (19) cirese (1) ciuperci (3) Clatite (7) coacaze (1) cocos (4) desert (129) dovleac (3) dovlecel (8) Dukan (4) Dulcete si gemuri (2) Dulciuri diverse (2) fara gluten (3) fara lactoza (2) feta (1) flori (2) fructe de padure (2) Ganduri diverse (9) gogosi (7) gogosi si alte dulciuri la tigaie (9) Gradina mea de la curte (5) gratar (1) gris (3) gustare (29) In camara (1) inghetate (2) lamaie (12) legume (11) leurda (1) mac (1) maioneza (1) mancare (35) mascarpone (7) mazare (1) menta (6) mere (15) mic dejun (32) microunde (1) miere (1) morcov (3) muffins si cupcakes (6) napolitane (1) naut (1) negresa (2) nuca (7) nutella (1) omleta (1) orez (4) oua (2) ovaz (2) paine (8) Paine si aluaturi sarate (17) paste (8) patrunjel (1) pepene rosu (1) pere (2) piersici (2) pizza (1) portocale (7) prajituri (34) Prajituri cu fructe (16) Preparate cu carne de porc (2) Preparate cu peste (3) Preparate de post (18) prune (4) pui (16) raw (1) retete de Craciu (2) retete de sarbatori (2) retete dietetice (5) retete frantuzesti (4) retete unguresti (1) ricotta (1) rosii (3) rulade (2) salate (26) scortisoara (12) sfecla (1) smantana (1) spanac (5) stafide (1) struguri (2) Supe si ciorbe (3) Tarte si placinte (15) tiramisu (1) ton (1) torturi (9) trandafiri (1) trucuri si idei (2) unt de arahide (1) varza (1) Virtual Hug (1) visine (2) wordless wednesday (5) zmeura (1)