Rulouri cu stafide si scortisoara - Din bucatarie, cu pasiune

vineri, 5 septembrie 2014

Rulouri cu stafide si scortisoara

Voi ati observat cat de repede a trecut vara? Sau numai mie mi se pare? Eu una sunt iremediabil indragostita de soare, de caldura si de mare. Si niciodata nu-mi ajunge! Insa si toamna are farmecul ei aparte: copacii isi schimba culorile, caldura parca se mai domoleste, tocmai bine de aprins cuptorul ... 

Aaaaaaaa si mirosul de scortisoara pe care eu il asociez obligatoriu cu toamna. Asa ca va provoc la niste minunatii de rulouri pufoase cu scortisoara si stafide sa va indulceasca sufletul si sa va rotunjeasca formele

Reteta face parte din seria provocarilor secrete si am "furat-o" si adaptat-o de la Aura (blogul Retete vechi si noi).Gazda provocarii secrete din luna august este Elena unde va invit sa vizitati si parada tuturor retelelor participante la provocare.



Ingrediente

Pentru aluat
- 700 g faina 
- 200 g unt
- 250 ml lapte 
- 1 ou 
- 25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata) 
- 50 g zahar 
- 1 lingurita esenta vanilie

Pentru umplut
- 50 g unt moale
-100 g zahar brun 
- cam 2 linguri scortisoara 
- 100 g stafide 
- 50 ml rom 



Preparare

Cerneti faina intr-un vas. Incalziti laptele si dizolvati drojdia proaspata in el. Aveti grija sa nu fie fierbinte, doar caldut. Lasati sa creasca putin, cam 10 minute. Adaugati drojdia impreuna cu laptele peste faina, puneti zaharul, vanilia si oul. Framantati pana ce amestecul devine omogen. Topti untul cat sa fie undeva intre moale si lichid si adaugati-l la aluat. Framantati pana ce devine elastic, omogen si tot untul este absorbit. 

Daca aveti sau doriti puteti face aluatul si la robot sau la masina de paine pe programul de aluat/dospit/amestecat sau ce programe or mai fi, stiti voi mai bine. 

Lasati aluatul sa se odihneasca cam o ora, timp in care isi va dubla volumul. 

Cat aluatul creste, puneti stafidele la inmuiat in rom. 

Intindeti aluatul in foaie dreptunghiulara pe blatul de lucru, ungeti cu 50 g unt moale, presarati zaharul brun (sau alb daca nu aveti), puneti scortisoara cat mai uniform si dupa cat de mult va place, apoi adaugati si stafidele. Rulati compozitia, pe partea mai scurta, cat mai strans posibil. 

Taiati rulouri de grosimea unui deget (hai doua) si asezati-le cu umplutura in sus in tava pregatita cu hartie de copt. Lasati-le sa mai creasca cam 30 minute. 

Coaceti rulourile cu scortisoara, cam 20 minute, in cuptorul preincalzit la 180 grade C. 

Scoateti si pudrati cu zahar daca doriti.






Daca va plac retetele mele si doriti sa fiti la curent cu postarile de pe blog va puteti abona la newsletter (coltul dreapta sus) sau ma puteti urmari pe Facebook.

Bon appetit!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram