Pâine ţărănească cu cartofi, fără gluten, fără frământare - Din bucataria lui Micky

luni, 9 martie 2015

Pâine ţărănească cu cartofi, fără gluten, fără frământare

De-a lungul timpului am primit diverse solicitari de la voi, cititorii mei dragi, sa postez retete de paine sau dulciuri  fara gluten. Nu le venise inca randul, nu studiasem eu suficient, mi-era teama sa incerc ceva nou si necunoscut.


Intamplarea a facut ca zilele trecute,  Schar Romania impreuna cu Ruxandra de la Gourmandelle sa vina cu o propunere foarte interesanta: sa incerc faina fara gluten in cateva paini interesante. Campania de retete creative de paine fara gluten are doua etape: prima in care 10 bloggeri (printre care si eu) propun retetele de paine (01-15 martie), cea de-a doua etapa constand intr-un concurs in care cititorii isi aleg o reteta din cele propuse, o reproduc si pot castiga o masina de facut paine Tefal. Asa ca daca va surade ideea, va place painea facuta de mine nu mai stati pe ganduri. Regulamentul concursului si mai multe detalii gasiti aici

Recunosc ca eram tare curioasa sa vad cum se comporta faina fara gluten. Ce a iesit vedeti mai jos. O reteta simpla, buna la gust, fara gluten, fara framantare si fara batai de cap.



Mai intai de toate cred ca se impun anumite precizari ca sa stiti la ce sa va asteptati. 

Aluatul fara gluten nu este similar aluatului din faina de grau: nu este elastic, necesita o hidratare mai mare (mai multe lichide), are un aspect lipicios, nu creste la fel de mult ca cel cu gluten (faina de grau). Framantatul cu care suntem obisnuiti la faina de grau nu este necesar, acesta avand rolul de a dezvolta glutenul si de a da aspectul elastic al aluatului. 
Ingrediente
 
- 2 cartofi potriviti
 - 1 ou
- 300 ml apa calduta
- 1 lingurita sare
- o lingura si jumatate ulei






Preparare

Incepeti prin a curata cartofii de coaja si a-i pune la fiert. Cand sunt gata, scurgeti-i si pasati-i cu furculita. Aspectul poate sa fie si mai grosier, nu este nici o problema daca nu sunt fini ca la piure. Dati deoparte si lasati sa se raceasca usor. 

Intr-un castron puneti faina peste care adaugati drojdia uscata si sarea si amestecati. 

Faceti o adancitura in mijloc, spargeti oul, adaugati apa calduta, uleiul si cartofii pasati si amestecati cu lingura pana ce compozitia devine omogena. Nu este necesar sa framantati, nici sa exagerati cu amestecatul, doar atat ca sa aiba un aspect omogen aluatul. 

Luati un castron si asezati un servet in el. Presarati generos cu faina (sau amidon) servetul si asezati aluatul inauntru. Presarati si deasupra cu putina faina si acoperiti cu marginile servetului. 

Dati la crescut cam 40 minute la loc loc cald si  ferit de curenti de aer. Aluatul meu e galben ca un soare de la cartofii din compozitie (si oul de la gaina din curtea mamei).


Cand aluatul s-a dospit rasturnati-l cu grija in tava, direct din castron, cu ajutorul servetului. Nu il mai framantati, nu il mai puneti pe masa, doar direct in tava. 

Faceti cateva crestaturi cu un cutit bine ascutit, daca doriti. Nu este obligatoriu.

Coaceti cam 40 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade C, apoi inca 10 minute la 220 grade C. Cand este rumena si coapta, lasati sa se raceasca complet inainte sa o taiati.





Bon appetit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram